Jadłospis

Jadłospis

Poniżej przedstawiamy przykładowe tygodniowe menu w EduŻłobku 20-24.05.2024 r.*
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Szczegółowy wykaz składników ze wskazaniem alergenów.

* Dzieci młodsze lub ze zgłoszonymi alergiami pokarmowymi otrzymują dedykowane porcje.

Poniedziałek

śniadanie: 

Kanapeczki z chleba żytniego (mąka żytnia 720, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) z serem żółtym (mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej), masłem 82% i świeżym warzywem [1,7] 80g/100g

alergeny: gluten i produkty pochodne

Dieta BM: 
Kanapki z serkiem violife i masłem roślinnym

Zupa

Kolorowa zupa wiosenna (bulion warzwny, marchew, pietruszka, seler, fasolka szparagowa żółta i zielona, kalafior, groszek, żółta marchew) zabielona śmietaną 12% (śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych) z makaronem (mąka pszenna semolina) [1,7,9] 200ml/250ml

alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, seler

Dieta BM:

Zupa bez zabielania


danie główne:

Złote udko z kurczaka (pałeczki kurczaka, rozmaryn, czerwona słodka papryka, kurkuma), ryż curry, buraczki na ciepło 200g/250g

alergeny: brak

podwieczorek:

Słoneczne smoothie (banan, mango, świeżo wyciskany sok z pomarańczy, woda) 150ml/200ml [15]

Dieta BB:

Smoothie bez banana

Wtorek

śniadanie:

Kanapka na chlebie pszenno-żytnim swojskim (mąka żytnia 720, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) z pastą z pieczonych warzyw (batat, burak, pietruszka) [1] 80g/100g

alergeny: gluten

zupa: 

Kremowa zupa ziemniaczana z mięsem mielonym (woda, ziemniaki, korzeń pietruszki, mięso drobiowe, sól, pieprz, koperek) 200ml/250ml

alergeny:brak


danie główne: 

Makaron (mąka pszenna, semolina) ala carbonara z serkiem mascarpone i cukinią (śmietana 12% [śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych], serek mascarpone [śmietanka, mleko pasteryzowane, regulator kwasowości: kwas cytrynowy], cebulka, cukinia, sól, pieprz, gałka

muszkatałowa) z pomidorami z oliwą z oliwek i świeżą bazylią

[1,7] 200g/250g

alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne

Dieta BM:

Makaron z sosem neapolitańskim


podwieczorek: 

Sakiewki z mozzarellą i szynką drobiową (mąka pszenna, olej kokosowy, cukier, sól, kwasek cytrynowy, mleko, bakterie fementacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna, pierś z kurczaka) [1,7] 170ml/210ml

alergeny: gluren, mleko i produkty pochodne

DIETA BM:

Wytrawne poduszeczki z pastą warzywną

Owoc 80g/120g

Środa

śniadanie: 

Kanapka na chlebie graham (mąka pszenna razowa 1850, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) z twarożkiem na słodko (mleko pasteryzowane i kultury bakterii mlekowych, cukier) [1,7] 100g/150g

alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne

Dieta BM:

Kanapka z dżemem agrestowym niesłodzonym i masłem roślinnym


zupa: 

Zupka pomidorowa (wywar warzywny, przecier pomidorowy [pomidory 99,5%, sól], pomidory, bazylia) z ryżem jaśminowym [9] 200ml/250ml

alergeny: seler


danie główne: 

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem (mąka pszenna, olej, twaróg [mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych], kasza gryczana, cebulka, olej, sól, pieprz) z masełkiem 82% oraz surówką z białej kapusty i marchewki (biała kapusta, marchew, jabłko, chrzan, jogurt naturalny [mleko, żywe kultury bakterii mlekowych], cukier, sok z cytryny, pieprz) [1,7,9,15] 200g/250g

alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, seler, cytrusy

Dieta BM:

Pierogi z mięsem okraszone oliwą


podwieczorek: 

Sałatka owocowa (banan, jabłko, gruszka, arbuz) 170ml/210ml

alergeny: brak

Dieta BB:

Sałatka bez banana

Czwartek

śniadanie:  

Bułeczka pszenna (mąka pszenna 550, woda, drożdże, cukier, sól, Dynamil [mąka pszenna, stabilizator: węglan wapnia, emulgator:E472e, środki do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy) z szynką własnego wyrobu (polędwica z indyka parzona w warzywach, sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy), masłem 82% oraz świeżym warzywem [1,7] 80g/100g

alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne

Dieta BM:

Bułeczka z szynką i masłem roślinnym i warzywem


zupa: 

Krupnik (bulion drobiowy, ziemniaki, seler, marchew, kasza pęczak, koper, natka pietruszki, mleko 3,2%, mięso obrane z wywaru) zabielany śmietaną 12% (śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych) z zieloną pietruszką [1,7,9] 200ml/250ml

alergeny: gluten, mleko i produkty, seler pochodne, seler i produkty pochodne

Dieta BM:

Krupnik bez zabielania


danie główne: 

Potrawka z kurczaka z warzywami i ciecierzycą (kurczak, marchew, kalafior, brokuł, cebula, śmiatana 12% [śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych], sól, pieprz, czosnek) z ziemniakami [7] 200g/250g

alergeny: mleko i produkty pochodne

Dieta BM:

Potrawka bez zabielania


podwieczorek:  

Bułeczka drożdżowa z kruszonką musem z czerwonych owoców (mąka pszenna, masło 82%, jaja, mleko 2%, drożdże, cukier, sól, maliny, truskwaki, porzeczka, wiśnia) 40g/70g [1,3,7]

alergeny: gluten, jaja, mleko i produkty pochodne

Dieta BT:

Bułeczka z musem z owoców bez truskawki
 

Dieta BM:

Chałka bez mleka i jajek z musem owocowym

 

Piątek

śniadanie:  

Zdrowa nutella tj. krem z batatów, bananów i prawdziwego kakao, chleb pszenno-żytni swojski (mąka żytnia 720, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) 80g/100g [1]

alergeny: gluten

Dieta:BB : dzem z agrestu niesłodzny


zupa: 

Biała zupa rybna z jarzynami (bulion warzywny, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, łosoś bałtycki, koper, pieprz cytrynowy, mleko 3,2%, kolendra, sok z cytryny) [4,7,9,15] 200ml/250ml

alergeny: ryby, mleko i produkty pochodne, seler, cytrusy

Dieta BM:

Rosół rybny z jarzynami

Dieta BR:

Rosół z kurczaka z makaronem


danie główne:  

Jajko sadzone (jaja, masło 82%, sól), młode ziemniaki, mizeria z koperkiem (ogórek świeży, śmietana 12% [śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych], koperek) 200g/250g [3,7]

alergeny: jaja, mleko i produkty pochodne

 

Dieta BJ:

Grillowana polędwiczka drobiowa, młode ziemniaczki, mizeria

 

Dieta BM:

Jajko sadzone, młode ziemniaki, ogórek świeży



podwieczorek:  

Sałatka ziemniaczana na jogurcie (ziemniaki, ogórek kiszony, jogurt naturalny [mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych], sól, pieprz, gałka muszkatałowa, koperek) z chlebkiem żytnim (mąka żytnia 720, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) [1,7] 100g/150g

alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne

Owoc świeży

Dieta BM:

Muffinka bananowa (banany, olej, mąka pszenna, soda oczyszczona)

Alergeny


Do przegotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Gramatury Przedszkole/ Żłobek: śniadania: kanapki 100g, zupa mleczna 200ml/130ml, jajecznica 50g/30g, twarożek 70g/40g, parówka 50g/30g, herbata 200 m/150mll; kakao 120ml/100ml obiad: zupa 250ml/200ml, II danie: mięso 70g/50g, dodatek skrobiowy 150g/100g, surówka 70g/50g, kompot 200m/150mll; podwieczorek: owoc 100-150g/80-120g, legumina/budyń/kaszka 150g/100g, jogurt naturalny 130g/80g, mus 20g/15g, ciasto 70g/40g, bułeczka 40g/20g.

Kaloryczność (średnia tygodniowa): śniadanie 345 kcal, zupa 125 kcal, II danie 399 kcal, podwieczorek 301 kcal, razem 1169 kcal Zastrzegamy sobie prawo zmiany jadłospisu z racji na dostępność produktów.