Jadłospis

Poniżej przedstawiamy menu na najbliższy tydzień 30.11-04.12.2020r.*
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Szczegółowy wykaz składników u obsługi ze wskazaniem alergenów.

* Dzieci młodsze lub ze zgłoszonymi alergiami pokarmowymi otrzymują dedykowane porcje.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:
  • Twarożek kremowy z borówkami, szynka delikatesowa z kurcząt, ogórek św, pieczywo pszenno-razowe, masło, herbata z cytryną.

Obiad:
  • Zupa krem jarzynowy z selerem naciowym i mięsem drobiowym.
  • Makaron w sosie pomidorowym(San Marzano) ze św bazylią, czosnkiem i włoską mozarellą.
Podwieczorek:
  • Mandarynka, gruszka, jabłko.

Wtorek

Śniadanie:
  • jajko, szynka gotowana, kiełki rzodkiewki, sałata masłowa, pieczywo pszenno-żytnie, masło, herbata z pomarańczami i imbirem.
Obiad:
  • Zupa fasolowa ze św majerankiem.
  • Kasza jęczmienna wiejska, paprykarz z piersi z indyka, surówka coleslaw.
Podwieczorek:
  • Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, maślanka.

Środa

Śniadanie:
  • Parówki morlińskie, ser ementaler, pomidor malinowy, pieczywo pszenno-razowe, masło, herbata malinowa.
Obiad:
  • Zupa krem z zielonego groszku ze św bazylią.
  • Ziemniaki z koperkiem, kotleciki schabowe panierowane z pieca, surówka wielowarzywna
Podwieczorek:
  • Naleśniki z twarogiem i dżemem.

Czwartek

Śniadanie:
  • Pasztet z żurawiną, polędwica drobiowa, rzodkiewka, pieczywo pszenno-orkiszowe, masło, kakao
Obiad:
  • Zupa żurek ze św czosnkiem.
  • Risotto z siedmioma warzywami i pieczoną szynką, mizeria na jogurcie naturalnym.
Podwieczorek:
  • Ciasteczka francuskie z twarogiem(wyrób własny).

Piątek

Śniadanie:
  • Pasta z makreli ze szczypiorkiem, ser królewski, szynkowa extra, mix papryki, pieczywo pszenno-żytnie, masło, herbata owocowa.
Obiad:
  • Zupa węgierska gulaszowa ze śmietaną.
  • Kopytka z jogurtem naturalnym i cukrem trzcinowym.
Podwieczorek:
  • Banan