Jadłospis

Poniżej przedstawiamy menu na najbliższy tydzień 25-29.05.2020r.*
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Szczegółowy wykaz składników u obsługi ze wskazaniem alergenów.

* Dzieci młodsze lub ze zgłoszonymi alergiami pokarmowymi otrzymują dedykowane porcje.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:
  • pasta twarogowa z papryką, polędwica miodowa, ogórek świeży, pieczywo pszenno - razowe, masło, herbata z cytryną;

Obiad:
  • zupa krem z zielonego groszku ze śmietaną;
  • makaron w sosie śmietanowo - serowym z mięsem z indyka i świeżym czosnkiem;
Podwieczorek:
  • strucla z mąką konopną, twarogiem, owocami i kruszonką.

Wtorek

Śniadanie: 
  •  szynka gotowana, pasta z ciecierzycy ze świeżą bazylią, pomidor, pieczywo pszenno - żytnie, masło, herbata malinowa;
Obiad:
  • zupa kalafiorowa z koprem;
  • kasza wiejska pełnoziarnista, pieczeń rzymska w ciemnym sosie, kapusta zasmażana;
Podwieczorek:
  • ciasta drożdżowe z mąką razową, rabarbarem i kruszonką, maślanka.

Środa

Śniadanie:
  • naleśniki z twarożkiem waniliowym, krakowska parzona, kolorowa papryka, pieczywo mieszane, masło, herbata miętowa z pomarańczami;
Obiad:
  • zupa krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym i świeżą kolendrą;
  • ziemniaki z koperkiem, kotleciki schabowe, surówka z marchewki z jabłkiem i sokiem z limonki;
Podwieczorek:
  • budyń śmietankowy na mleku z sosem czekoladowym.

Czwartek

Śniadanie:
  • parówki morlińskie, ser ementaler, ogórek świeży, pieczywo pszenno - razowe, masło, herbata miętowa z melisą;
Obiad:
  • zupa jarzynowa z ciecierzycą i koprem;
  • ryż paraboliczny, pierś z kurczaka na parze w sosie własnym, buraczki zasmażane;
Podwieczorek:
  • chałka serowa z kruszonką, morela. 

Piątek

Śniadanie:
  • pasta z wędzonej makreli, dżem z owoców leśnych, pasta jajeczna, rzodkiewka, pieczywo pszenno - żytnie, kakao;
Obiad:
  • zupa ogórkowa;
  • pierogi z wiśniami, jogurtem naturalnym i cukrem trzcinowym;
Podwieczorek:
  • mix owoców.