Jadłospis
Jadłospis
Poniedziałek
Kanapeczki z chleba żytniego (mąka żytnia 720, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) z serem żółtym (mleko pasteryzowane, sól, bakterie fermentacji mlekowej), masłem 82% i świeżym warzywem [1,7] 80g/100g
alergeny: gluten i produkty pochodne
Dieta BM:
Kanapki z serkiem violife i masłem roślinnym
Kolorowa zupa wiosenna (bulion warzwny, marchew, pietruszka, seler, fasolka szparagowa żółta i zielona, kalafior, groszek, żółta marchew) zabielona śmietaną 12% (śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych) z makaronem (mąka pszenna semolina) [1,7,9] 200ml/250ml
alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, seler
Dieta BM:
Zupa bez zabielania
danie główne:
Złote udko z kurczaka (pałeczki kurczaka, rozmaryn, czerwona słodka papryka, kurkuma), ryż curry, buraczki na ciepło 200g/250g
alergeny: brak
podwieczorek:Słoneczne smoothie (banan, mango, świeżo wyciskany sok z pomarańczy, woda) 150ml/200ml [15]
Dieta BB:
Smoothie bez banana
Wtorek
Kanapka na chlebie pszenno-żytnim swojskim (mąka żytnia 720, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) z pastą z pieczonych warzyw (batat, burak, pietruszka) [1] 80g/100g
alergeny: gluten
zupa:
Kremowa zupa ziemniaczana z mięsem mielonym (woda, ziemniaki, korzeń pietruszki, mięso drobiowe, sól, pieprz, koperek) 200ml/250ml
alergeny:brak
danie główne:
Makaron (mąka pszenna, semolina) ala carbonara z serkiem mascarpone i cukinią (śmietana 12% [śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych], serek mascarpone [śmietanka, mleko pasteryzowane, regulator kwasowości: kwas cytrynowy], cebulka, cukinia, sól, pieprz, gałka
muszkatałowa) z pomidorami z oliwą z oliwek i świeżą bazylią
[1,7] 200g/250g
alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne
Dieta BM:
Makaron z sosem neapolitańskim
podwieczorek:
Sakiewki z mozzarellą i szynką drobiową (mąka pszenna, olej kokosowy, cukier, sól, kwasek cytrynowy, mleko, bakterie fementacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna, pierś z kurczaka) [1,7] 170ml/210ml
alergeny: gluren, mleko i produkty pochodne
DIETA BM:
Wytrawne poduszeczki z pastą warzywną
Owoc 80g/120g
Środa
Kanapka na chlebie graham (mąka pszenna razowa 1850, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) z twarożkiem na słodko (mleko pasteryzowane i kultury bakterii mlekowych, cukier) [1,7] 100g/150g
alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne
Dieta BM:
Kanapka z dżemem agrestowym niesłodzonym i masłem roślinnym
zupa:
Zupka pomidorowa (wywar warzywny, przecier pomidorowy [pomidory 99,5%, sól], pomidory, bazylia) z ryżem jaśminowym [9] 200ml/250ml
alergeny: seler
danie główne:
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem (mąka pszenna, olej, twaróg [mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych], kasza gryczana, cebulka, olej, sól, pieprz) z masełkiem 82% oraz surówką z białej kapusty i marchewki (biała kapusta, marchew, jabłko, chrzan, jogurt naturalny [mleko, żywe kultury bakterii mlekowych], cukier, sok z cytryny, pieprz) [1,7,9,15] 200g/250g
alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, seler, cytrusy
Dieta BM:
Pierogi z mięsem okraszone oliwą
podwieczorek:
Sałatka owocowa (banan, jabłko, gruszka, arbuz) 170ml/210ml
alergeny: brak
Dieta BB:
Sałatka bez banana
Czwartek
Bułeczka pszenna (mąka pszenna 550, woda, drożdże, cukier, sól, Dynamil [mąka pszenna, stabilizator: węglan wapnia, emulgator:E472e, środki do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy) z szynką własnego wyrobu (polędwica z indyka parzona w warzywach, sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy), masłem 82% oraz świeżym warzywem [1,7] 80g/100g
alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne
Dieta BM:
Bułeczka z szynką i masłem roślinnym i warzywem
zupa:
Krupnik (bulion drobiowy, ziemniaki, seler, marchew, kasza pęczak, koper, natka pietruszki, mleko 3,2%, mięso obrane z wywaru) zabielany śmietaną 12% (śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych) z zieloną pietruszką [1,7,9] 200ml/250ml
alergeny: gluten, mleko i produkty, seler pochodne, seler i produkty pochodne
Dieta BM:
Krupnik bez zabielania
danie główne:
Potrawka z kurczaka z warzywami i ciecierzycą (kurczak, marchew, kalafior, brokuł, cebula, śmiatana 12% [śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych], sól, pieprz, czosnek) z ziemniakami [7] 200g/250g
alergeny: mleko i produkty pochodne
Dieta BM:
Potrawka bez zabielania
podwieczorek:
Bułeczka drożdżowa z kruszonką musem z czerwonych owoców (mąka pszenna, masło 82%, jaja, mleko 2%, drożdże, cukier, sól, maliny, truskwaki, porzeczka, wiśnia) 40g/70g [1,3,7]
alergeny: gluten, jaja, mleko i produkty pochodne
Dieta BT:
Bułeczka z musem z owoców bez truskawki
Dieta BM:
Chałka bez mleka i jajek z musem owocowym
Piątek
Zdrowa nutella tj. krem z batatów, bananów i prawdziwego kakao, chleb pszenno-żytni swojski (mąka żytnia 720, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) 80g/100g [1]
alergeny: gluten
Dieta:BB : dzem z agrestu niesłodzny
zupa:
Biała zupa rybna z jarzynami (bulion warzywny, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, łosoś bałtycki, koper, pieprz cytrynowy, mleko 3,2%, kolendra, sok z cytryny) [4,7,9,15] 200ml/250ml
alergeny: ryby, mleko i produkty pochodne, seler, cytrusy
Dieta BM:
Rosół rybny z jarzynami
Dieta BR:
Rosół z kurczaka z makaronem
danie główne:
Jajko sadzone (jaja, masło 82%, sól), młode ziemniaki, mizeria z koperkiem (ogórek świeży, śmietana 12% [śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych], koperek) 200g/250g [3,7]
alergeny: jaja, mleko i produkty pochodne
Dieta BJ:
Grillowana polędwiczka drobiowa, młode ziemniaczki, mizeria
Dieta BM:
Jajko sadzone, młode ziemniaki, ogórek świeży
podwieczorek:
Sałatka ziemniaczana na jogurcie (ziemniaki, ogórek kiszony, jogurt naturalny [mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych], sól, pieprz, gałka muszkatałowa, koperek) z chlebkiem żytnim (mąka żytnia 720, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) [1,7] 100g/150g
alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne
Owoc świeży
Dieta BM:
Muffinka bananowa (banany, olej, mąka pszenna, soda oczyszczona)
Alergeny
Do przegotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Gramatury Przedszkole/ Żłobek: śniadania: kanapki 100g, zupa mleczna 200ml/130ml, jajecznica 50g/30g, twarożek 70g/40g, parówka 50g/30g, herbata 200 m/150mll; kakao 120ml/100ml obiad: zupa 250ml/200ml, II danie: mięso 70g/50g, dodatek skrobiowy 150g/100g, surówka 70g/50g, kompot 200m/150mll; podwieczorek: owoc 100-150g/80-120g, legumina/budyń/kaszka 150g/100g, jogurt naturalny 130g/80g, mus 20g/15g, ciasto 70g/40g, bułeczka 40g/20g.
Kaloryczność (średnia tygodniowa): śniadanie 345 kcal, zupa 125 kcal, II danie 399 kcal, podwieczorek 301 kcal, razem 1169 kcal Zastrzegamy sobie prawo zmiany jadłospisu z racji na dostępność produktów.